Med fokus på ackord E

Att lära sig om ackordet E är väldigt användbart, framför allt för gitarrister som vill spela väldigt gitarrbaserade genrer som till exempel blues. E-ackordet innehåller väldigt många lösa strängar och på grund av det faller det sig ofta naturligt för gitarrister att bygga sitt spel kring detta ackord.

E-moll är ett mycket vanligt ackord som används inom alla genrer. Om inte själva tonarten är Em, så hörs ackordet ofta i låtar som går i G-dur. E-moll- och G-durskalorna innehåller nämligen samma toner, skillnaden är just vilken baston man använder och vilka toner man markerar tydligast.
För att ta ett Emoll på gitarr låter man den mörkaste strängen vara lös. På de två följande strängarna trycker man in det andra bandet. Resten av strängarna är också lösa, vilket gör E-moll till ett kraftigt ackord som verkligen hörs. Vill man enkelt förvandla E-mollet till ett E-dur trycker man in det första bandet på den fjärde strängen.

När man förvandlar ett E-moll till ett E-dur är det man egentligen gör är att höja molltersen ett halvt steg. En E-dur skala består av tonerna E, F#, G#, A, B, C# och D#, där just tonen G# gör att det låter glatt. Ett E-mollackord på gitarr består av tonerna E, B, E, G, B, och E. När man trycker till det första bandet på den fjärde strängen ändrar man G:et till ett G#, vilket resulterar i att ackordet blir glatt istället för sorgset.

En välkänd låt som går i E-moll är Metallicas ”Nothing Else Matters”. Låtens mycket omtalade gitarrintro börjar med ett vanligt E-mollackord, där bara de lösa strängarna slås an. För den som vill testa sig på det är det bara att spela på strängarna i följande ordning: E, G, B, E, B, G. Eller i strängnummer: 1, 4, 5, 6, 5, 4. Lyssna på låten, ta fram gitarren och testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *